У Ашмянскім раёне пякуць хлеб па бабуліных рэцэптах

Новости

Этнаграфічны праект Аддзела рамёстваў ітрадыцыйнай культуры г. Ашмяны «Гутарка» распачынае май з Хлебам на стале — хлебам хатняга вырабу.

Так павялося, што жыта традыцыйна было асноўнай сельскагаспадарчай культурай на тэрыторыі Беларусі. Чорны хлеб быў штодзённай сялянскай ежай – асноўнай.

У в.Труханы Ашмянскага раёна хлеб пяклі ў кожнай хаце, і знайшлася гаспадыня, якая пячэ яго і сёння.

Са слоў Прыбыльскай Тэрэсы хлеб пяклі раз на тыдзень, працэс расцягваўся амаль на суткі: рашчынялі цеста, яно квасілася 10–12 гадзін, назаўтра цеста вымешвалі, пакідалі, каб падышло, затым фармавалі боханы. Толькі на пачатку ХХ ст ўвайшлі ва ўжытак дрожджы, і тое пераважна для белага хлеба. Даўней 10–12 гадзін патрабавалася, каб рашчына ўкісла, цеста “спрацавала” само ці з дапамогай квасу, цёртай бульбы.

Паразмаўлялі з гаспадыняй, працэс выпечкі хлеба зафіксавалі на відэа, якое будзе пазней, а пакуль, нагадаю яшчэ раз, што чалавек гэта «жывая кніга», а гутарка са старэйшым пакаленнем — магчымасць дакрануцца да вытокаў.

Поделиться...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Discover how to grow your own organic vegetable garden at organic veggies .

Добавить комментарий